De Mol stopt met Deens radiostationTalpa, het mediabedrijf van John de Mol, heeft surseance van betaling aangevraagd voor het Deense radiostation Radio 100 FM. “Na gedurende vijf jaar veel energie gestoken te hebben in Radio 100 FM, ziet Talpa Radio Denmark zich genoodzaakt surseance van betaling aan te vragen voor de populairste radiozender van Denemarken”, aldus een Talpa-woordvoerder maandag. “Het besluit, dat maandag wordt uitgevoerd, maakt duidelijk dat onder de heersende marktomstandigheden commerciële radio in Denemarken niet winstgevend en zelfs niet break-even te maken is”, vervolgt de zegsman.

“Wij trekken ons met grote tegenzin terug als financier van Radio 100 FM”, aldus De Mol. “Mijn gedachten zijn in de eerste plaats bij de medewerkers, want aan hen heeft het niet gelegen, zij maken de beste muziekzender van het land. Toch is het als investeerder niet langer verantwoord hier geld in te blijven steken zonder dat er zekerheid is over een verbetering van de spelregels waaronder dat gebeurt.”

Sinds de veiling van FM-frequenties ten behoeve van commerciële uitbating heeft de Deense overheid beloftes afgegeven voor gelijke omstandigheden voor alle bedrijven die dit type radio willen maken. “Dat gelijke speelveld is er echter nooit gekomen. Jarenlang heeft Talpa Radio International in Kopenhagen geprobeerd gehoor te vinden voor het feit dat de kosten voor de licentie en voor auteursrechten veel te hoog zijn om een gezonde bedrijfsvoering mogelijk te maken”, schetst de woordvoerder van Talpa.

Talpa is ook eigenaar van de Nederlandse commerciële zender Radio 10 Gold.