Преди няколко дни, забелязах един бъг при оскам, който се появява при cacheex. Ситуацията е следната:
Двама от моите пиъри от време на време правят опити за двойно логване (неумишлено),може би заради грешна настройка, или лоша връзка..... Принципно при нормален обмен, това не е проблем и се решава с uniq в настройката на потребителя. Обаче при cacheex не е така, вероятно заради непрекъснатите проверки за кеш, въпреки, че е зададено "uniq=3" двойното влизане, става тройно, четворно и т.н. Oscam се опитва да реже кънекциите, но това отнема много ресурс от машината, което води до бавно но сигурно запълване на рам паметтна (без значение от версията на оскам, сега съм с 7190). За това, мисля да пусна филтри чрез fail2ban да следи за duplicate user и примерно на 10 подобни реда в лога да банва потребителя за 1 час.
Молбата ми е, някой да каже, как точно да изглежда синтаксиса на филтъра!?
Съобщението от оскам е:
Code:2011/11/06 20:15:02 A31C3B70 c client(A336BB70) duplicate user 'ivan' from 78.19.32.x (prev 78.19.32.x) set to fake (uniq=3)
Добавено:
Сега видях, че има още един ред:
за който може по-лесно да се направи филтърCode:2012/08/22 13:23:49 B52C5F90 c ivan disconnected from 78.19.32.x
Добавено 2:
Мисля, че това ще е достатъчно:
Code:failregex = .* disconnected from <HOST>

Reply With Quote