Моля, някой да качи цялото съдържание на папка "src" за 32 битово Ubuntu 10.04.3 LTS
Мисля че изтрих нещо което не трябваше.
Благодаря!
Моля, някой да качи цялото съдържание на папка "src" за 32 битово Ubuntu 10.04.3 LTS
Мисля че изтрих нещо което не трябваше.
Благодаря!
Ако имаш в предвид папката /usr/src там няма нищо страшно ако изтриеш нещо. Файловете от тази директория се използват при инсталации на нови програмали, там е source на kernel и други такива. Ако нещо си изтрил и му потребва при инсталация на програма ще ти каже кой пакет го няма и ще си го инсталираш след това.
Да, за същата папка става въпрос. След консултация с няколко колеги използващи същата ОС, най-вероятно съм изтрил "linux-headers-2.6.32-33-generic-pae". Инсталирах я през конзолата. Като се логнонах обаче видях в прозореца на конзолата, че ме подканя да ъпдеатна, защото има 75 пакета за обновяване, подканяме също така и да рестартирам.
Това е съобщението:
Въпросът ми е: нуждата от рестарт, дали е само за да могат да влязат в сила ъпдейтите, или има някакъв проблем? Според мен е първото, системата работи изключително стабилно вече 5-ти месец. (PC-то е стартирано в края на миналото лято)Code:Graph this data and manage this system at https://landscape.canonical.com/ New release 'precise' available. Run 'do-release-upgrade' to upgrade to it. *** System restart required ***
Обновило ти се е ядрото, по тази причина иска рестарт. Според мен обнови до следваща lts 12.04 аз съм с нея и толкова стабилна колкото и 10.04, но е с ново ядро и пакети, а в тях има обновления относно сигурността и работоспособността.
Ubuntu 10.04.3 LTS е класика в жанра :) вижда се и от ъптайма. Ядрото е чист дебиан без графика. За това което се ползва, мисля, че е оптималния вариант. Между другото, ццкам-а, който е на това PC има равен ъптайм с този на машината. Не възнамерявам да надграждам, поне за сега, нямам причина да го правя. Не на последно място, тази версия черпи значително по-малко ресурс от машината в сравнение с по-новите.
Дали е класика в жанра не мисля че е така, при сърварните версии всяка следваща е по добра поне за сега не е като уиндоус където една става др не.
Относно паметта ето от моя 12.04 с кеш екс на него. Не те навивам да ъпгрейдваш естествено, просто съм сигурен че няма да влошиш нищо ако го направиш.
Относно големите ъптайми на линукс сървар, ако не е наложително да е така според мен са единствено само за хвалба. Силатата на линукс е в сигурността му, за да я има трябва винаги да е с последният пачнат кернел това е закон, за да го имаш си трябва рестарт когато се обнови ядрото това е факт.Code:free -m total used free shared buffers cached Mem: 2004 680 1323 0 223 299 -/+ buffers/cache: 157 1846 Swap: 503 0 503
Под класика в жанра, имам предвид конкретно кардсървър. Във въпросната дистрибуция има всичко необходимо за целта. Работят и едни по-специфични скриптове, за които е отделено много време от авторите, вървят коректно на Ubuntu 9.10 и на 10.04.3. Освен това, според мен идеята на ъпгрейда е не да се чудим дали ще влоши, а да сме сигурни, че ще се подобри, аз не съм. Пак казвам: за конкретната цел кардсървър не мисля, че ще е по-добре, което обезсмисля ъпгрейда. Големите ъптайми, не са за хвалене, те са пряко свързани със сигурността, ако системата не е сигурна и надеждна, няма как да направи голям ъптайм. Вероятно си забелязал, че повечето сайтове предлагащи виртуални сървъри, (VPS) от убунту дистрибуциите обикновено предлагат 10.04.3 LTS и последната за момента, като последната е там не защото е най- надеждна, защо е най-нова, след пускането на по-нова дистрибуция, предходната изчезва от менюто, но 10.04.3 LTS винаги се предлага като опция. Съжалявам, че oscam.to вече не е достъпен. Там имаше една много интересна тема в която се сравняваха различните линукс дистрибуции и работата им като кардсървъри (тук говорим, точно за такива сървъри, не коментирам останалите), сравняваше се и ECM времената, убунту 9.10 отвяваше всички, като времето на 09cd карта беше 40 мс., а като най-надеждно беше посочено 10.04 lts. Както и да е, всеки сам решава, как да си съпортва системата.....
Не съм се замислял за кардсървър и със сигурност е така както пишеш. Аз лично обновявам защото искам да експериментирам, това според мен е основното предизвикателство в Linux.
Вече доста време съм с 12.04 server и аз лично нямам никакви оплаквания. Ако искате да прилагате всички security updates автоматично, най-добре е направете cron job да ви се рестартира системата всяка нощ. Downtime ще е минута две за 24 часа, но е гаранция че системата ви няма да има дупка в сигурността ако има излязал exploit за някоя по стара версия на ядрото или друг пакет. Естествено има риск и системата ви да не тръгне, все пак винаги има риск при ъпдейтите, на мен до сега не ми се е случвало при LTS версия на Ubuntu, но имайте едно на ум.
С колегата galiano ви описахме 2 та най-правилни подхода за поддържане на ubuntu server, положителните и отрицателните страни са описани и на двата метода, така че най добре Вие преценете кое е най подходящо за вас.
На една от машините съм инсталирал 12.04 на следващия ден след като излезе.Всеки сам да си направи сметка от кога работи.По принцип 12.04 е светлинни години от 10.04 като ядро.На тази машина не съм имал никога никакви проблеми.На колегата galiano препоръчвам да си инсталира 12.04 сървър,но не с надграждане.Аз не харесвам надграждането.