Advertise Here
Advertise Here
Advertise Here
Advertise Here
Page 3 of 4 FirstFirst 1234 LastLast
Results 21 to 30 of 37

Thread: Помощ за избор на карта и софтуер за HTPC

Junior Member Alexandro77's Avatar
    Uploads
    0

Re: Помощ за избор на карта и софтуер за HTPC

Ето и от мен една снимка на един друг проект, който правих.
    6.jpg8.jpg3.jpg
    Дървото е мербо в комбинация с 10 мм стъкло. Гърбът на кутията е от 3 мм текстолит. Предният бутон е от асансьорно копче с подсветка на ринга.
    Снимката е стара. В момента има монтиран кардрийдър (отворът е на гърба), ДВБ платката е сменена със Скай Стар УСБ ХД, захранването е ПИКО ПСУ, 120 вата и има ултратих Noctua 90 mm вентилатор, работещ на 5волта.
    В тази кутия, системата умира от студ.
    Използвам алекселек (доработка на Опенелек) с фронтенд ВДР в сателитната част.

2. Advertise Here
    Uploads
    0

Quote Originally Posted by turbopower View Post
    Аз мисля че проблема с температурата идва от неподходящите кутии. Няма как кутията на dbox или друга с такива размери и отвори да осигури циркулация на въздух, дори и с вентилатори.
    Именно- не в дъното, а в кутията е проблема. Обаче на мен кутията ми харесваше повече от дъното и реших да сменя него :) С Йон1- температурата е съвсем в границите на разумното в режим на гледане.
    Така или иначе вече седи в спалнята и работи веднъж в месеца за няколко часа. :)

Senior Member joropet's Avatar
    Uploads
    2

Quote Originally Posted by Alexandro77 View Post
    Ето и от мен една снимка на един друг проект, който правих.
    Много добре се е получило. Поздравления!

Super Moderator turbopower's Avatar
    Uploads
    129

Кутията се е получила отлично, според мен колеги трябва да излезете от "синдрома" да прилича на приемник. Повечето колеги когато си правят подобно устройство му купуват кутия приличаща на такава на приемник, слагат му енигма или vdr в което няма нищо лошо, но човек трябва да избяга от рамката и да използва истинските му възможности. Според мен тенденциите към един мултимедиен сървър са да бъде концентратор, тоест на него да има закачени харддиск и да се превърне в семейният файлов сървър. От там на сетне да осигурява телевизионен сигнал към крайните устройства през домашната локална мрежа и да бъде осигурен със нужните на брой и тип тунери. Да става за гледане на телевизия и използване на файлове извън дома, да може да бъде също и сървър за правене и съхраняване на записи, които могат да се гледат от всяко едно устройство. Всички нови телевизори поддържат DNLA това важи и за телефони и компютри. Вече има работещи DNLA сървъри и за живо предаване.

Относно кутията ако се мисли в моят контекст, тя е най добре да бъде типична компютърна кутия, с нужното охлаждане която ще стои не до телевизора а някъде в дома ви.

Uploads
    2

@Alexandro77, имам питания относно кутията. Надявам се да отговориш, дори и да има лаишки въпроси от моя страна.

Тъй като вътрешността не е видима на снимките, не мога да разбера дали е нужна някаква "носеща конструкция"?

Дървото сам ли обработи или някой ти го прави? Аз си мислех за пдф плоскости. Стъкло намерих къде да поръчам по мои размери.

Ако е възможно, би ли снимал кутията отвътре?

Много благодаря

Поздрави,
    Жоро

Uploads
    0

Абсолютно никаква сериозна носеща конструкция няма.
    Страниците са хванати в долната си част с 3 летви с широчина 4 см всяка. Нарочно го направих така, за да подобря въздухообмена. В резултат на това вентилаторът е ненужен.
    Снимам ти устройството, което използвам само за аудио плейър, през стъколото- мисля, че се вижда достатъчно добре.
    IMG_0382.jpg
    IMG_0383.jpg
    В горната си част летвите са две и служат да задържат конструкцията, както и да крепят стъклата.

На мен лично ми ги наряза един дърводелец за около 10 минути. Страничните извивки се правят с фреза. Аз си ги врътнах сам за секунда. За закрепване на конструкцията използвах лепило за дърво на хенкел, което стяга много добре и не съм използвал нито един винт. 120 килограмовите ми хорни (всяка) са направени с такова лепило и никога няма да мръднат, така, че спокойно можеш да разчиташ на качествата му. Напасването е малко играчка със стегите, защото геометрията на цялата конструкция може да ти се изметне, докато стягаш долните 3 основни летви. Нищо сложно иначе- трябват ти стеги, лепило и търпение.
    Задният панел е от текстолит- мисля, че писах, който след изрязването (с дремел), пръснах два пъти с черен спрей и два пъти с безцветен лак.
    На основните три летви съм захванал дъното, захранващата платка, а на страницата някакъв диск, колкото да буутва системата.
    Помоли стъкларя да ти направи отворите за винтовете, защото аз лично реших да си спестя 5-те лева за дупка, като си купя диамантена бургия за 10 лева и пробивах "девет дена и осем часа".

Добавено: Относно МДФ-а....не мисля, че е особено добра идея. Ако го оставиш гол (нефурнирован или боядисан) ще седи грозно. Ако пък решиш да го боядисаш, има малко ателиета, които боядисват добре- имам предвид хубава основа, боя и лак отгоре (за да докараш дълбок цвят)....и в същото време е много скъпо, ако изобщо се навият да си изцапат пистолета за толкова малко детайли. Шкурене и лакиране до безсъзнание. От друга страна ще стане жестоко- представи си едно плътно бяло с пиано ефект. Аз избрах масива, защото цялата ми активна част на аудио системата е от същото дърво и щеше да стане кофти ако се бях спрял на друго....
    IMG_0378.jpg

Uploads
    2

Сашо, благодаря! Предпочитам да използвам форума, за да изложа още въпроси (вече не само към теб ), въпреки че на някой отговорите им могат да му се сторят очевидни. Чудя се и се мая за следните неща:

- Ако поставя за лице на кутията стъкло, дали ще е проблем за функциониране на дистанционното у-е? Притеснява ме, да не се получи някакво разсейване.
    - Дали да не поставя за дъно на кутията прозрачен плексиглас, на който са разпробити множество отвори с цел добра вентилация?

Ще поставя кутията с чарковете, над ресивъра, както е на снимката по-долу:

Избора нa цвят ми е доста труден. В мометна ресивъра ми е трън в очите, но за сега го оставям така. Бялото е много добър вариант, стига да можеше и ресивъра да е в този цвят. Замислих се, дали да не направя кутията в цвят, както са самите колони, но съществува голям риск да не намеря подходящ фурнир.

Иначе, вчера разколачих всичко и извадих без поражения дъното от настоящия му дом.

Мисля да го захвана (дъното) на 4-ри места (обозначени с червени кръгчета на снимката), като използвам дистанционери. Харддиска ще го ползвам само за сторидж, а самия опенелек, ще го кача на SD карта (? добра идея ли е това?). Харда мисля да го преместя настрана и съответно се чудя дали има удължителни кабели за целта (???).

Големия ми проблем е On/Off бутона. Той се намира на една отделна платка (горе в дясно на снимката), като оригинално бе захванат за дъното посредством конектори (не съм сигурен дали това е точната дума). Ще трябва да се премести, но това май ще е кауза пердута изхождайки от уменията ми с поялник и нулевите ми познания в областта. Мисля си, че това е изпълнимо и се надявам да помагате (Геро, Серго ??? ).

И накрая, както се казва, пишете не ме жалете.
    Attached Images Attached Images

Uploads
    0

Quote Originally Posted by joropet View Post
    - Ако поставя за лице на кутията стъкло, дали ще е проблем за функциониране на дистанционното у-е? Притеснява ме, да не се получи някакво разсейване.
    При мен лицето е от стъкло и инфраред приемника е зад него и няма абсолютно никакви проблеми при приемане на сигнала от дистанционното.
    - Дали да не поставя за дъно на кутията прозрачен плексиглас, на който са разпробити множество отвори с цел добра вентилация?
    Само плексиглас ли? И защо с плексиглас? Ако искаш да имаш все пак някакво дъно, по-добре го направи от текстолит. Много по як е от плексигласа и много по-лесно дори ще го дупчиш- плексигласа трябва да го разпробиваш на много бавни обороти, за да не ти пусне конец от температурата. Като цяло мисля, че има и по-добри материали. Дори тънък 4мм МДФ е по-добра идея.

Замислих се, дали да не направя кутията в цвят, както са самите колони, но съществува голям риск да не намеря подходящ фурнир.
    Байцове има бол. Ако искаш можеш да си направиш фурнира и син. Ако не си работил с байц обаче е доста рисковано, защото има опасност да разлепиш фурнира, който първоначално си лепил и понеже операциите стават повече (мдф+фурнир+байц+лак) ти предложих да използваш масив, който само лакираш (ако искаш). Аз не лакирам, защото предпочитам естествения цвят на дървото.

Харддиска ще го ползвам само за сторидж, а самия опенелек, ще го кача на SD карта (? добра идея ли е това?). Харда мисля да го преместя настрана и съответно се чудя дали има удължителни кабели за целта (???).
    Не е добра идея. Ще буутва много бавно и ХВМС ще зарежда тъмбнейлите и артуърка мъртвешки бавно. Сложи някакъв диск. Като цяло също така смятам, че там където ти е плейъра не трябва да има сторидж, по много причини, но за това отделно ще го мислиш като сглобиш системата. Какъв е смисъла да местиш харда? Какво пречи да е там където е?

Големия ми проблем е On/Off бутона. Той се намира на една отделна платка (горе в дясно на снимката), като оригинално бе захванат за дъното посредством конектори (не съм сигурен дали това е точната дума). Ще трябва да се премести, но това май ще е кауза пердута изхождайки от уменията ми с поялник и нулевите ми познания в областта. Мисля си, че това е изпълнимо и се надявам да помагате (Геро, Серго ??? ).
    Не че имам много време, но след 23:00 вечерта имам час, два време за мен. Ако си от София, донеси ми го и ще ти го навържа.

Добавено:
    Доколкото виждам това дъно няма задна планка, защото самата кутия изпълнява тази роля. Ако това е така, ще видиш голям зор с разпробиването на точни отвори на гърба му.

Не виждам и допълнителни САТА портове. Сигурен ли си, че искаш да се заиграваш точно с това дъно? Ако бях на твое място бих продал целия компютър, както е и да си купя една mini itx платка с вграден процесор за 100-на лева и да знам, че съм мааалко по-сигурен в бъдещето....защото апетита идва с яденето.

Uploads
    2

Има сата (горе в ляво). За съжаление нямам бюджет за друго.

Senior Member Geryl's Avatar
    Uploads
    0

Ще помага ме даже ти бях измислил кутия (от стара уредба sony сидито)20131001_191119.jpg20131001_191151.jpg20131001_191127.jpg. Следя нещата и внимавам да не изпусна нещо.

Page 3 of 4 FirstFirst 1234 LastLast
Advertise Here