Макар че имам много малък опит с Oscam cacheex,определено съм – ЗА ,ще го бъде! Тук където съм на мултикс гледат с лошо око, не се знаело каде отива кеша( тук продават приемници с IKS ,и се предполага че , зад двата кама е един и същи човек, и ползва кеша от мултикс за IKS.) . Също е трудно и за oscam,понеже можело да се "присвои" картата на друг,а и за оскам се искат доста настройки. Тук основно ползват ццкам. Както и да е! Оскам навлиза все по уверено, и аз мисля че кеша е много добро нещо. Преди бях с ццкам,имаше толкова ECM-и, че свят да ти се завие,ако не познавах хората отсреща,можех да си помлсля че са ме пуснали online.После минах на оскам,пак същото, пуснах cacheex и нещата се кротнаха!! Няма го потока от ECM-и,вземат повечето от каче-то
. Така че oscam cacheex определено има бъдеще! Но както казва galiano ,не може всичко да е от каче-то! Някой трябва да генерира тези ключета! Лека вечер и приятен шеринг на всички!!
Колега видях проблем в заглавието на темата ще го променя, но моля четете първият пост иначе не виждам смисъл да пишете. Въпроса не е за и против, а за това което се случва с кеш модула на оскама, доказано е че той не работи коректно като цяло. Моля прочети първият пост.
Проблеми има, но най-големият им е че подхода за решаването им не е правилен. Вариантите за нас потребителите са:
- Продължаваме да сменяме билдовете след като получим информация че са променили нещо.
- Избираме най-стабилният билд и се разбираме по междуси да използваме него и докато не оправят бъговете и не пуснат стабилна версия не се мърда от него.
- Търсим алтернатива на оскама за кеш.
Това са вариантите според мен.
Кеш-модула на оскам, работи сравнително добре, (не по-зле от всички други емута с кеш функция). Спомняте ли си времената, когато имахме по 30-40% hits и превъзнасяхме кеш опцията на кама, като много успешна? Сега като гледам, всички са около 70% при някои и повече, а при един от авторите на кода буквално 100% hits (за справка стриймборда, има и картинка) а вече но го харесваме чак толкова. Да проблеми има, те на са от такова решаващо значение, че да се откажем от оскам кеша, а ако не бях ги зачекнал в INT секцията, едва ли някой щеше да се сети за тях. Работи се по кода в глобален план, пренаписва се изцяло. Така, че развитие в положителна посока ще има. Ако се намери някой да напише hash таблица, за оскам, много бързо ще се забрави за всички останали софтуери с подобна насоченост.
Не забравяй процентите се генерират от кама, така че могат да ти го направят да ти показва каквото си иска за да се въздейства психологически на хората.
При мултито например процентите се показват така Total Replies = 564403 (256%)
Изглежда грандиозно нали производителност 256% , дори не се и интересувам дали е истина честно да ти кажа.
При оскама проблемите са си същите от както се отказах да го използвам така че ама абсолютно нищо не е оправено.
- Натоварването на процесора е голямо.
- Трафика е голям какъвто си беше.
Относно процентите хич не ме интересува какви са важното е да не насича. Аз никога не съм имал проблеми с оскама никога не ми е насичал. Проблема ми е че немога да му смогна с процесор и трафик при обема на размяната ми. Смятам, че не си заслужава да инвестирам в хардуер, при условие, че ми работеше супер някъде до около май и след това те самите прецакаха всичко с "подобренията си" и оправданията че сами сме си били виновни за да не работи както трябва. Спомням си как натоварването на процесора ми беше load 12 и под час влизах да проверявам дали не е забил сървъра. Към старата версия нямаше как да се върна понеже не беше съвместима с новата, тоест трябваше да приключа размяната с всички които не я използваха.
Това е моята гледна точка, ако някой ми докаже че греша ще съм благодарен много.
Относно хит процентите, най-точния критерий е, процента на "OK" в същата графа, при мен е около 5% (това е процента на изпълнените заявки то нормалните райдери) което означава 95% hits.
Що се отнася до натоварването, по-горе казах, че със старата щайга няма да стане.
Добре де cloud server с 2 процесора гигабитов интернет, с какво повече да му угодя. Сега ми е за 54 евро, а пълен пакет на скай е 70 евро, вярно хоби е и мерак с пари се гаси. Но с мултитито тази конфигурация ми е със запас, тя и за оскама си работеше, мен ме мъчеха пиковете които се получаваха когато си искат и големите количества ги получавах от различни хора по различно време.
Преди със старата щайга и по малко обърканите версии на оскама бях доста по доволен от натоварнето.
Сега процесора ми е този:
Code:cat /proc/cpuinfo processor : 0 vendor_id : GenuineIntel cpu family : 6 model : 13 model name : QEMU Virtual CPU version (cpu64-rhel6) stepping : 3 microcode : 0x1 cpu MHz : 3292.520 cache size : 4096 KB fdiv_bug : no hlt_bug : no f00f_bug : no coma_bug : no fpu : yes fpu_exception : yes cpuid level : 4 wp : yes flags : fpu de pse tsc msr pae mce cx8 apic mtrr pge mca cmov pse36 clflush mmx fxsr sse sse2 syscall nx lm pni cx16 hypervisor lahf_lm bogomips : 6585.04 clflush size : 64 cache_alignment : 64 address sizes : 36 bits physical, 48 bits virtual power management:
Между другото получавам постоянно такива съобщения от cacheex=3 което доказва че нещо има неправилно.
Code:Cache-EX different HASH ( b2bfbcf1 != da2e9892 ) ch 1702:000000:0026
Да оставим подробностите са се съсредоточим съм полезната информация. От това което разбрах от колегата е.
За да имаме по-серионзна размяна за кеш и оскам трябва:
- Добър интернет минимум 10 MBit/s upload без ограничение по сесии.
- Сървър със сериозна процесорна мощност.
- Да поддържаме винаги последната версия на оскам ако има промяна по кеш модула.
Ако съм сгрешил или забравил нещо, моля да ме коригирате и допълните.
Да, парите са много, а CPU-то не е нищо особено. Щом не ти е изгодно, не го прави. В БГ нета е добър, и идеален за целта, 100МБ/c БГ пиъринг, INT 50МБ/с.
За сума равна на 4-5 месечни такси за наетия сървър, може да се събера наистина сериозна машина с пъти по мощна от това което се наема. Знам, че при теб ситуацията е различна, не си в БГ, така, че те разбирам.
P.S.
Пробвах и МКС, няколко седмици, след като говорихме с теб. И там има много кусури.... изтърпях го само един ден, преди да го разкарам. Мога да кажа и точно какво не ми хареса, но темата тотално ще се оспами .
Проблема не е в процесора, не съм стигал до момент да е изцяло натоварен до край, проблемите идваха от пиковете които се получаваха без причина.
Относно инвестицията в по мощен сървър не виждам разлика относно работата между двата кама (при мен), разбирам оскама да е толкова по добър, че да си заслужава да го правя.
Както и да е да оставим теб и мен, все пак малко са хората които биха инвестирали в cloud сървъри или в мощни домашни, аз съм намерил работещо решение за мен така, че в момента оскама не ми липсва ни най-малко.
Въпроса е какво да се прави като цяло защото купуването (наемането на мощен компютър) не е решение според мен. Както е тръгнало първо кеша не ставаше на приемници, след това не ставаше на нормални компютри, сега като умалее на сървърите както е тръгнало с големите размери на кеша, остава да търсим компютри като в НАСА.
Какво е решението според теб за хора които имат нормален домашен нет 10/30 Mbits и нормален компютър нещо двуядрено около 3 GHz.