Моята седя 6 месеца в кашон на терасата, но накрая реших, че е крайно време да я монтирам.
Относно настройката - обаждаш се на Геро и е готова работата [emoji1] . Сега сериозно - има един сайт, satlex. Там има калкулатор, който изчислява по местоположението ти и желаните за прием спътници, абсолютно всичко. При нас проблема бе, че сайта не работеше и нямаше как да търсим помощ там. Та започнахме с монтаж на стойката - трябва да е идеално вертикална, освен това, имай предвид, че за тази антена ти е нужна тръба ф60! Антената я сглобих предната вечер, че си е голяма играчка, като тогава наредих и конверторите. Има опция, да се промени дъгата или по точно да се коригира - решихме да не пипаме и в оставихме на показание 90. Започнахме с настройка на централния - 23.5. Общо взето, лесно намерихме спътника, но има един голям, ще го нарека винт, с две гайки и една планка, който ни разказа играта. Този винт и гайки регулират вертикално антената, но някак си е направен неудобен. Въртиш гайките в посоката, която искаш, а резултата го няма. Накрая се оказа, че трябва да се оберат едни луфтове, които трудно бих обяснил точно къде са. Та да продължа, настроихме 23, като основополагащ и продължихме натам. На рейката има деления, които са надписани с числа, които показват на колко градуса е конвертора от централния. Това е много удобно. За съжаление, при централен 23, 28.2 се пада върху едно от двете места, където има закрепване на рейката към носачите й. Това пречи за настройката на конвертора, но поне при нас не се оказа фатално и постигнахме добри резултати. После настроихме останалите, вервайте, много е лесно, наистина! Местиш по скалата конвертора и после леко донастройваш - това е. Хм, накрая си оставихме 13, като по едно време въртим, сучем сигнала не качва над 57. Оказа се конвертора, който въпреки, че беше чисто нов, показа отвратителни резултати.
Та така. В общи линии е това. Ако някой се интересува, с Геро ще помогнем с всякаква информация. Само моля, пишете в темата, а не на лични.
E-ее Жорка, поздрави за новата придобивка и продължавай да редиш конвертори по рейката - има още много място
Много съжалявам, че не успях да присъствам, ама виждам че и без мен сте се справили чудесно с Геро.
Да кажа и аз моите впечатления,приятно съм изненадан от антената точно за това че разликата от центъра и крайните не е голяма както е при моя офсет.Не зная дали тия 37 децибела са максимума на този размер на антената защото за по прецизна настройка си трябват по -прецизни уреди и голямо висене на стълбата.Но така както сме я настроили само плъзгаш конвертора по рейката и спътника излиза а до настройката е от държача на конвертора.Заслугите ми не са толкова големи както казва Жоро защото той беше свършил по-голямата част от работата като беше сглобил антената правилно.Извода е че антената си заслужава ,покрива доста спътници лесно се обслужва ,но е важен избора на конвертори.Според мен и да бяхме избрали 28.2 за централен пак нямаше да изцедим по-голям сигнал.
Ако имате поглед върху моделите на подходящите конвертори, би било полезно да имаме тази информация тук.
Боби, тая работа е проба грешка, както се оказа с конвертор Sharp Universal Single LNB SHARP BS1K1EL. Отврат, просто нямам думи да го опиша. Останалите, които съм качил на антената съм ги събрал от това какво имам и съм доволен от резултатите. На 13 градуса е един конвертор (единичен), който е ползван на булсатска антена и ако не греша е General satellite. На 19 е TECHNOMATE TM-2 SUPER HIGH 0.1dB TWIN UNIVERSAL LNB. На 28 Inverto Black Ultra twin LNB, а на 39 е Inverto Quad Long Neck 40mm LNB.
Ще взимам нови дисеци, но и там е като при конверторите. Кръстя си пръстите.
Както някъде беше написал Dzumba взимаш една чанта конвертори и който се уцели .