Колеги, за интересуващите се - ето червата на новия приемник. Приемника не е мой, и снимките са ми предоставени от познат...
Колеги, за интересуващите се - ето червата на новия приемник. Приемника не е мой, и снимките са ми предоставени от познат...
Няма ли изводи за jtag?
миии... това е платката
Общо взето е безсмислено да има житаг, освен ако не е развойна среда. Разработчиците просто записват буутващата програма където трябва с всичките функции за масовата платка и когато е нужно пускат ъпдейт за нови функции. Тук при Мтел лан порта си светка и може да си го пуснат да работи както чрез ъпдейт от спътника, така и по uart порта, да кажем.
Има интересни следи по платката, дали са фабрични или е правена някаква интервенция?
Грешиш, jtag interface се използва основно при ремонт и за зареждане на първоначален software, ако не са си поръчали предварително заредени флашове. Също има процесори с вграден flash които се програмират така.
Относно LAN порта трябвати да е заредило ядрото, за да се разпознае адаптера и да може да се достъпва по някой протокол.
Относно uart порта това е първото нещо което забраняват в boot image, пък и е неизползваемо защото днешните флашове са големи и си представи колко време ще отнеме качването.
JTAG си е все едно да използваш процесора като програматор под ниско ниво.
Единствено ако са решили да подменят платките с нови и старите да се използват за цветни метали, само тогава могат да премахнат нуждата от този порт.
Работил съм с различни видове и то в фирма която има връзка с производителите и не е имало приемник без JTAG способ за съживяване.
Понякога - зависи от BOOT процеса (бутлоудера, ако е по-гъвкаво направен) независимо дали е бут-нало ядрото, има възможност да се качи през LAN-а по tftp имидж, който след това се флашва автоматично
Да има го като вариант, ADB приемниците използваха този метод за флашване, но при условие че bootloader е здрав, ако и той се е повредил само jtag или препрограмиране на флаша чрез програматор помага.
Ако се е повредил най вероятно в коша......и без това излиза в Китай сигурно 5 долара нов.