Здравейте Колеги,
имам следния проблем, които незнам как да реша и моля за вашите съвети.
Ситуацията е следната:
1. Имам рутер ТПлинк 842 с OpenWrt 12.09, който е свързан по wan порт с моя интернет доставчик. ИП адреса на рутера е 192.168.0.1. Tъй като връзката прекъсва почти всеки ден съм закачил на USB порта на рутера един стик на Мтел, който чрез Multi-Wan ми играе ролята на failover когато прекъсне връзката по wan порта. Тъй като, обаче, нетът на Мтел след изчерпване на количеството данни на пълна скорост става много бавен и практически неизползваем реших да си осигуря резервен интернет по wireless.
2. За целта сложих до ТПлинк 842 втори рутер/ТПЛинк 841/ също с OpenWrt 12.09, който по wireless се свръза с рутера на съседа ми и е настроен да работи в client mode.ИП-то което получава по DHCP от съседския рутер е 192.168.1.х. ИП-то на лан мрежата на ТПЛинк 841 е 192.168.2.1.
3. Настроил съм единия лан порт на първия ТПЛинк 842 да е отделен VLan, който е част от WAN групата във настройките на firewall-a на рутера. И нещата на пръв поглед сработват. Multi-Wan работи и показва, че и трите интернет връзки - основната от интернет доставчика, тази от Мтел и тази от client mode на ТПЛинка841 са ОК. В полето на статуса на wireless на ТПЛинк841 показва, че връзка със съседския рутер е осъществена и bitrate варира между 39 и 72Mbit/s. Напрактика обаче когато прекъсне основния ми интернет и Multi-Wan на ТПЛинк 842 прехвърли връзка към интернета, който идва от ТПЛинк 841 и се направи speedtest през компютър, който е закачен на wireless-а на основния ТПЛинк 842 скоростта на download не може да надхвърли 1Mbit/s. Прави впечатление, че Upload-a e в рамките на очакваното – около 3-4Mbit/s.
4. Пробвах да вържа ТПЛинк841 директно към лан порта на едно PC и установих, че връзка в този случай е добра - скоростта на download достига 30Mbit/s. С други думи скоростта не е добра когато връзката мине през основния рутер ТПЛинк 842.
Някакви идеи каква може да е причината за този проблем и как да бъде решен?

Reply With Quote