ndersa une ende e kujtoj me nostalgji at kohe per mua humax 5400 ka qen resiveri me i mire .
Paisjet satelitore te parat ne Shqiperi i ka sjelle nje firme Sllovene e cila hapi nje dyqan tek Ingineria Ndertimit dhe perfaqsohesh nga ing.Kujtim Rama qe me vone u be drejtor Telekomi kam pershtypjen.Firma ishte AGM shiste shtrenjte nje parabol te madhe me fokus ne qender dhe kishte nje leve te shkallzuar qe korigjhesh me toke per te kapur Astren ose Kopernikus Hotbird nuk egzistonte akoma.Per te pozicionuar parabolen ju desh nje jave Kujtimit me disa teknike te RTSH.Do te kerkoj te gjej faturat dhe kontraten qe bera atehere me firmen.
Une miqte e mi e kam filluar aventuren ne boten Satelitore me aparatin mitik Vector analogjik 55 kanale,me moter te firmes Lindi dhe me Sacin Sharp,ishin fillimet ,pas epokes se arte te Kanaceve
Gjeja e pare qe me ra ne sy ishte ndryshimin qe kishte sateliti qe shitej ne Shqiperi ne ate kohe....Display ishte me numra te medhenj te kuq..qe i perkisnin dekadave te meparshme elektronike...ndersa ai qe shitej ne Europe kishte numra te vegjel jeshil ose gri te hapur.......
Kurse per televizoret me qelloi ne lokal qe dikush ndrroi kanal dhe i bertita pse e fike televizorin...sepse ekrani ne ndrrim erresohej nji sekonde.....Kete gje nuk e kisha pare kurre dhe mu duk skandal se isha mesuar me televizoret ne emigracion dhe me ate qe kisha importuar ne shtepi qe ndrrimi kanaleve behej figure mbi figure pa nderprerje fare...
![]()
Mbaj mend qe ato vite i kerkova nji mjeshtri qe montonte satelite se si mund te kapja kanale franceze....Ai me tha qe duhej blere Lnb e vecante qe shitej ne France....nuk e di as sot a kishte te drejte apo ishte usta leshi...se me pas nji kanal muzikor francez MCM qe edhe sot eshte me pagese ne grup kanalesh ...filloi transmetimet....
Gjeja me e bukur ishte kur filluan u dixhitalizuan kanalet nji nga nji...qe u zhduken mizat e bardha nga ekrani ...dhe te paret kane qene kanalet Gjermane...
nuk kam foto,por po shkruaj aparatet qe kam nderruar ne vite...analoget nuk i mbaj mend..pastaj humax (500 ne mos gaboj) nja 3-4 starsat dhe me pas ne epoken enigma..dm 500,dm 800,dm 800se,vu solo2,xtrend 10000,dm 920 por krahas tyre edhe qviart undro2 ,bware combo,starsat extreme..keta mbaj mend te pakten
STARSAT SR-X30CU USB ishte super kur doli ne fillim.
Me anen e usb degjoje mp3 ose shikoje foto
Kishte mundesine qe me pult te vendosje kodet dhe te shikoje Taquillat e famshme
STARSAT SR-X30CU USB.jpg