Eindelijk nieuwe software voor Arion 9400 HDMI

Voor het eerst sinds één jaar tijd is er een nieuwe firmwareversie voor de Arion 9400 HDMI satellietontvanger voor de Nederlandse markt, de zogenaamde CD/TVV versie, beschikbaar gekomen. De laatste officiele firmware was uitkomstig uit maart 2007. De nieuwste versie heeft een releasedatum van april 2008. Opvallend is de nieuwe grafische vormgeving van de Electronische Programmagids (EPG). Hierdoor is de overzichterlijkheid van de EPG sterk verbeterd. Ook diverse bugs met betrekking tot de opnameinstellingen vanuit de EPG en opnamens die meerdere dagen per week elke week op dezelfde tijd moeten worden opgenomen behoren met deze firmware tot de verleden tijd.

Verder valt op dat de CI handling van de Arion 9400 HDMI CD/TVV op diverse punten verbetering toont. Het is nu zelfs mogelijk om zonder enig probleem twee gelijke CI modules te gebruiken. Zo heeft de redactie van Satellite Magazine beeld op zowel CanalDigitaal als TV Vlaanderen met afzonderlijke smartcards van deze provider in twee gelijke CI modules. Dit hebben wij getest met de in Nederland veel gebruikte Aston DUAL CI module en de CanalDigitaal Mediaguard CI module.

Al langere tijd was er onder kopers van de Nederlandse Arion ontvangers, met goedkeuring en/of semi goedkeuring van CanalDigitaal en TV Vlaanderen, met betrekking tot de firmwareupdates. Voor dezelfde type ontvangers maar dan met internationale loaderversie zijn in het opgelopen jaar tientallen firmwareupdates beschikbaar gekomen waardoor de werking van deze ontvangers sterk verbeterd is. Voor de versies met Nederlandse bootloader waren deze versies niet beschikbaar. Dit ondanks het feit dat de Nederlandse importeur van Arion wel had aangegeven dat er op regelmatige basis firmwareupdates te verwachten zouden zijn.

In het geval van de Arion 9400 HDMI is er zelfs op dit moment nog onduidelijkheid of deze ontvanger daadwerkelijk CanalDigitaal gecertificeerd is. Op de website van CanalDigitaal is dit type namelijk niet te vinden in het rijtje van ontvangers die door CanalDigitaal officieel gecertificeerd is. In de ontvanger is echter wel fastscan en meerdaagse EPG voor CanalDigitaal en Tv Vlaanderen zenders aanwezig. Ook is bij de fastscan functie het logo van CanalDigitaal of TV Vlaanderen op het scherm zichtbaar.

Het voordeel dat Arion ontvangers ten opzichte van de meeste andere Personal Video Recorder ontvangers heeft is het aantal programma's dat men gelijktijdig kan opnemen. Bij de meeste PVR ontvangers ligt deze grens bij 2 zenders gelijktijdig. Bij de Arion PVR ontvangers kan men 4 zenders gelijktijdig opnemen en een vijfde bekijken. Deze moeten dan wel allemaal uitzenden op maximaal twee transponders van dezelfde satelliet. Daarnaast heeft de Arion 9400 HDMI nog als grote voordeel dat deze beschikt over kwalitatief zeer goede upscaltechnologie van het merk Pioneer.

De nieuwe firmware voor de Nederlands/Vlaamse versies van de Arion ontvangers is te downloaden op de service pagina van Arion distributeur Bombeeck uit Eindhoven.