Ook Griekenland neemt afscheid van FilmNet

Vandaag is de Griekse versie van het welbekende FilmNet opgegaan in Nova Cinema. SuperSport heet voortaan Nova Sports en kinderzender K-TV was er al mee gestopt. Hiermee komt er een einde aan de traditie van een van de oudste abonneetelevisiezenders. Alleen SuperSport leeft voort in het MultiChoice pakket in Zuid-Afrika.

FilmNet kent een rijke geschiedenis en is nog altijd een begrip in Nederland. Onze abonneezenders van Film1 (en voorheen Canal+) worden nog altijd regelmatig als FilmNet bestempeld. Niet zo gek, want FilmNet is al in 1985 vanuit Nederland begonnen met uitzenden. Filmmaker Rob Houwer en media-adviseur Peter Jelgersma startte in samenwerking met ATN (Abonnee Televisie Nederland) en het Zweedse Esselte Abonnee TV een kanaal waarop alleen maar films werden uitgezonden. Voor die tijd heel revolutionair. Er moest echter wel een abonnement (voor de zender ťn decoder) voor afgesloten worden. Aanvankelijk heette de zender FilmNet ATN, maar dat werd al snel FilmNet.

FilmNet werd via de satelliet uitgezonden, zodat het op de lokale kabelnetten in de Benelux en ScandinaviŽ doorgegeven kon worden. Later ontstonden er aparte versies voor de Benelux en ScandinaviŽ. Omdat aanvankelijk alleen de Scandinavische versie via de satelliet te ontvangen was, werd dit signaal ook veelal in de Nederlandse vakantieparken doorgegeven.

Esselte brak haar activiteiten begin jaren '90. Het werd toen overgenomen door het Zuid-Afrikaanse M-Net/Nethold. Daarna ging men zich naast films ook richten op sport en kinderprogramma's onder de namen SuperSport en K-TV. Er kwam een 2e zender naast, die wťl alleen films toonde (FilmNet The Complete Movie Channel). Tevens werd het uitzendgebied uitgebreid met Oost Europa, zo ook Griekenland.

In 1997 werd FilmNet overgenomen door het Franse Canal+. De naam FilmNet verdween, behalve in Griekenland. Daar bleef het bestaan en zat het in het digitaal Nova pakket, op de Hotbird satelliet (13 graden oost). Nova is ook eigendom van Nethold. Daar werd FilmNet nog verder uitgebouwd tot 3 filmkanalen. De programmarubrieken SuperSport en K-TV kregen haar eigen kanalen.

Door het Nova merk sterker in de markt te zetten, is vandaag FilmNet1, FilmNet2 en FilmNet3 omgedoopt tot respectievelijk Nova Cinema 1, 2 en 3. De SuperSport kanalen heten voortaan Nova Sports.

SuperSport blijft bestaan in Zuid-Afrika. Maar we nemen vandaag wel afscheid van FilmNet. In Zuid-Afrika heet het filmkanaal M-Net.