(Upd.) WDR4 analoog verplaatst

Via de ASTRA 1 op 19 graden oost worden nog altijd zo'n 40 analoge zenders doorgegeven maar dit aantal zal gestaag gaan dalen. Diverse zenders worden overgehaald om digitaal uit te gaan zenden en de analoge uitstraling op te geven. n van die zenders zou wel eens op korte termijn 1-2-3 TV kunnen zijn.

Deze shoppingzender zendt ook digitaal free to air uit en is bovendien ook nog eens vertegenwoordigd in het pakket van Premiere. Aanwijzigingen dat de transponder 47 op 11171 MHz. wel eens eerder vroeg dan laat wordt gedigitaliseerd liggen in het feit dat de populaire schlagerzender WDR4 er deze week is afgeschakeld. Als het TV signaal analoog verdwijnt kunnen via de audio-subcarriers ook geen radiozenders meer analoog uitzenden.

WDR4 is echter nog altijd analoog te ontvangen en werd op een andere frequentie weer teruggeplaatst. Het gaat daarbij om de analoge transponder 36 van Phoenix op 11009 MHz. . Daar werd al Funkhaus Europa doorgegeven (7.38 en 7.56 MHz.) maar is nu ook WDR4 te horen via audio subcarriers 7,74 en 7,92 MHz. Mocht u dus nog analoog gebruik maken van het WDR4 signaal en dit kwijt zijn pas dit dan handmatig aan. We raden echter aan om over te schakelen op DVB-S alwaar WDR4 en lle andere publieke zenders in 320 KbpS kwaliteit uitzenden.

Update: 1-2-3 TV heeft aangekondigd per 1 juli aanstaande de analoge transponder op 19 oost te zullen verlaten. Hiermee komt dus weer een frequentie vrij voor digitale doeleinden. Het gaan om transponder 47 op 11.117 MHz. , Horizontaal.