NBS niet blij met situatie Tele 2 voetbal

Eerder berichtten wij al over het feit dat de Tele 2 voetbalkanalen zijn gestopt met uitzenden bij onder meer CanalDigitaal. De reden ligt in het feit dat de Eredivisie nog altijd onderhandelingen voert met diverse partijen over een nieuw kanaal. De abonnementen lopen ondertussen, zeker bij CanalDigitaal, gewoon door.

Operationeel directeur Kees Fber van CanalDigitaal laat ons weten dat "de onduidelijkheid over het ECV kanaal wat CanalDigitaal betreft te lang duurde en dat CanalDigitaal daarom vond dat ze richting die klanten iets moesten doen. De oplossing is om tot 1 augustus in ieder geval Sport1 (met veel live sport evenementen red.) aan de kijkers met apart Tele 2 abonnement aan te bieden."

De NBS, Nederlandse Belangenvereniging Schotelbezitters, stelde al eerder vragen en laat onze redactie weten niet erg blij te zijn met de ontstane situatie. "De NBS betreurt het dat de abonnees op het Tele2 kanaal worden gehouden aan hun abonnement terwijl het Tele2 kanaal gestopt is. Ook geeft CanalDigitaal zelf in haar brief aan abonnees aan dat er nog geen enkele duidelijkheid is over het live Eredivisievoetbal het komend seizoen, wanneer deze beschikbaar komt en/of tegen welke prijs."

De NBS stelt verder tegenover SatelliteMagazine: "De NBS had in dit geval graag gezien dat de contracten gewoon waren ontbonden wegens eindigen van het aanbod, en raadt abonnees die ontevreden zijn over het aanbod aan het contract op te zeggen. Het is immers niet gezegd dat onder dezelfde abo-voorwaarden na half augustus wl live eredivisie voetbal gekeken kan worden. Weliswaar vormt het (tijdelijk) gratis Sport1 aanbod een aardige geste maar het kwam wel laat en is toch niet meer dan een goedmakertje richting de klanten die aan hun abonnement gehouden zijn."

Tevens stelt de NBS dat het vrijwel onmogelijk is de abonnementen op te zeggen als men niet tevreden is: "de NBS zou ervoor pleiten dat ook voor de TV branche regelgeving wordt ontwikkeld waarbij, analoog aan de internet en telefoonwereld, na een initieel jaarabonnement met een maandelijkse opzeg termijn zou worden gewerkt. Dit zou ook in onderhavig geval de vrijheid bij de consument leggen."

Overigens is het bij een aanbieder als Digitenne het pakket (na een jaar) al per maand opzegbaar en dat geldt ook voor de afgenomen pakketten bij grote kabelaanbieders als Ziggo en UPC. Wie al langer aangesloten is kan er zelfs meteen weer per maand opzeggen. Wat dat betreft valt CanalDigitaal van de digitale aanbieders intussen feitelijk wel uit de toon omdat abonnementen alleen per aangetekende brief en indien minstens 30 dagen vr aanvang van het automatisch jaarlijks verlengen van de contracten kunnen worden opgezegd.

Overigens wordt dat in de voorwaarden wel duidelijk vermeld wanneer men een abonnement afsluit bij CanalDigitaal. Opzeggen kan via de website via 'mijn canaldigtaal' en dan kiezen voor 'ik wil minder zenders'. Een abonnement kan dan opgezegd of in een lager pakket omgezet worden zodra het lopende jaarcontract eindigt. Concurrent Digitenne van KPN heeft voor lle andere aanbieders zelfs een speciaal opzeg formulier klaarstaan.

Zij bieden een goedkoper maar wel veel kleiner en qua beeldkwaliteit slechter pakket aan inclusief gratis optie voor porno. KPN haalt daarmee vooral kabelkijkers binnen die CanalDigitaal links laten liggen. Overigens zitten abonnees bij digitenne dus het eerste jaar in principe ook gewoon vast aan het abonnement en sterker nog: KPN heeft gewoon nog de optie online staan om Tele 2 voetbal te abonneren maar de kijker krijgt momenteel geen live sportevenementen te zien.Overigens kunnen lle CanalDigitaal kijkers, mits voorzien van juiste ontvangstapparatuur dus wel gratis naar het voetbal in HD kwaliteit kijken.