Legjenda Bolt: 9"58
Medalje e Arte dhe rekord Boteror ne garen e 100 metrave per xhamajkanin
Finalja e shumepritur e 100 metrave ne Berlin nuk ka zhgenjyer aspektativat e tifozeve. Perkundrazi, kjo gare eshte shnderruar ne nje nga garat me te rendesishme ne historine e atletikes. Nodhi ajo qe pritej, Usain Bolt fiton medaljen e Arte dhe per me teper arrin dicka vertet per tiu mbajtuar mend shume gjate ne kete sport. Ai arrin te thyeje rekordin Boteror te gares se 100 metrave duke arritur kohen 958. Pas tij, duke marre medalje te Argjendte, u rendit amerikani Tyson Gay, me nje tjeter kohe mjaft te mire, 971. I fundit ne pod eshte renditur Asafa Powell, i cili arrin medaljen e Bronxte fale kohes 984.
Bolt e ka permiresuar rekordin e tij me 11 te qindtetat, pasi me perpara ai kishte regjistruar kohen 969 te arritur ne finalen e madhe te Pekinit, gjate lojerave Olimpike. Per te arritur ne kete fitore, pas presioneve te medha te nje rivali teper te vendosur si Tyson Gay, kampionit Bolt iu desh te jepte maksimumin e tij per gjate tere gares dhe te mos leshonte as edhe nje meter ne sprintin final. Ai shtyu gjate tere kohes dhe ne fund, rezultati u pa dhe ishte nje super rekord boteror te pamenduar ndonje here me pare. Nuk mendohej ndonje here se qenia njerezore do te arrinte te kapte ne 100 metra kohen 960. Njeqind mije te pranishmit ne stadiumin Olympische jane habitur nga kjo arritje e Bolt, i cili nuk ndalonte se festuari fitoren me brohorima te pafundme gezimi. Duartrokitje te shumta edhe per Gay, i cili arriti te shkonte vetem 2 te qindta larg rekordit ekzistues perpara kesaj gare dhe per Asafa Powell, i vendosur si gjithmone. Keta te tre, formojne nje pod vertet te pakrahasueshem.
Pas gares, Usain Bolt, teper i emocionuar eshte shprehur: Ishte nje gare mjaft e mire. Une erdha ne Berlin jo per te thyer rekorin boteror por per te fituar medaljen e Arte. Jam vertet i lumtur qe arrita ate qe doja. Keto jane fjalet e Bolt nga pista e stadiumit Olympische. I pavemendshem perpara gares? Une doja te vrapoja por edhe te kenaqesha dhe pikerisht kjo ndodhi- vazhdon ai. Jam gati te arrij fitore edhe ne garat e tjera te 200 metrace dhe te stafetes- perfundon ai.