Това са мойте карти:
funcard.jpggold-silver.jpg
Първата е фънкарта, която аз съм си правил. Микроконтролера и ATMEGA8515, защото не можах да намеря никъде AT90S8515. Чиповете са напълно идентични, но при атмегата трябва да се зададат FUSE BITS за да се разпознае като фън карта.
Това са битовете:
PHP Code:
S8515 = 0 (Prog.)
WDTON = 1 (Unprog.)
SPIEN = 0 (P)
CKOPT = 1 (U)
EESAVE = 1 (U)
BOOTSZ1= 0 (U)
BOOTSZ0 = 0 (U)
BOOTRST = 1 (U)
BODLEVEL= 1 (U)
BODEN = 1 (U)
SUT1 = 1 (U)
SUT0 = 0 (P)
CKSEL3 = 1 (U)
CKSEL2 = 1 (U)
CKSEL1 = 1 (U)
CKSEL0 = 1 (U)
Еепрома е 24LC512.
Картата я програмирам с AVR USBASP Programmer през куплунга в долният ляв ъгъл на платката. В горният ляв ъгъл съм си извадил пиновете за четене и си направих карта от платка с медно фолио. Всичко беше за проба и платката която използвам, като сизън е изрязан с макетен нож, но както казват временното остава за постоянно.
avr.jpg
Програмата която използвам е eXtreme Burner, може да се ползват и други програми и други програматори.
extreme burner.jpg
На снимката съм показал fuse bits който отговарят на постнатите по-горе. Настройват се само low и high fuse, другите не се пипат, Важно е да се знае, че така настроени битовете не позволяват картата да се чете и записва без кварц 3,57-6-8 или 10 mhz.
С програмата Khazama AVR Programmer, fuse bits се задават един по един с отметки. С low fuse се определя честотата при която да се чете и записва картата, много трябва да се внимава с командите, защото при грешни задания процесора не може да се прочете или запише, ако все пак стане гаф, процесора може да се презапише като се пробват различни по стойност кварцове. По погрешка на моя бях задал Е9 на low, което отговаря на 37 Khz тактова честота и се наложи да свалям кварц от биоса на едно дъно, за да го съживя.
fuse.jpg
Другата карта е 2 в 1 goldwafer и silver, голд картата е с 16F84A/24C16, а силвър картата е с 16F876/24C64. Еепрома е свързан с двата други цокъла и в зависимост от пик процесора, който е поставен се слага еепрома и определя картата. Платката с която я чета е същата от фън картата. програмирането става с jdm програматор.