[QUOTE=turbopower;976539]Attachment 244866
За този програматор може да се ползва FunProm
http://www.satsupreme.com/showthread...nProm-FunMagic
[QUOTE=turbopower;976539]Attachment 244866
За този програматор може да се ползва FunProm
http://www.satsupreme.com/showthread...nProm-FunMagic
Не ти трябва външен осцилатор, на програматора си има сложен на 4 Mhz. Дай снимка да видим как си го свързал.
Xtal1 e 19-то краче на цокъл U7.
Сложи сизъна в един програматор, като програматора не го включвай никъде, откачи кабела който отива към Xtal1 и пробвай да прочетеш картата с понито.
По този начин ще ползваш генератора на честота на програматора, а картата ще я запишеш през понипрог, също така на цокъла между 20-то и 40-то краче трябва да имаш 5 волта.
Трябва външен клок задължително,от друг avr чип от неговия xtal2 на xtal1на фънката ,така пишат навсякъде.
Пробвах с твоя съвет ,но не даде резултат .
По молба на колегата eppe1. Ще опиша как се записва funcard (skylink, orf) с този програматор.
1. Трябва да включите програматора към компютъра и външното захранване към него.
2. Слагаш картата в програматора и с бутона избираш режим 4.
3. Стартираш програмата ponyprog по описанието в pdf правиш нужните първоначални настройки.
4. Избираш тип устройство AT90S8515A
5. Зареждаш си файла който ще записваш.
6. Изтриваш паметта не процесора (картата).
7. Програмираш го (отнема около 3 минути).
Това са стъпките прочети документацията на ponyprog, за по-големи детайли относно използването му.
Боби, Мерси много ! С колегата filaponte го излъгахме с една елементарна програмка - Master Burner v. 2.0. Задължително ще пробвам и ponyprog.
Грешката ми беше, че не бях го вкарал в правилния режим. Програматора е чудесен !
Прикачам я и нея да я има !
Благодаря на колегата Muggs за съвета , стана с клок от феникса програматор, директно от крачето което отговаря на CLK, не ми беше опроводена платката на сийзъна, затова се подведох първоначално.
Сега продължавам борбата с програмирането на външния епром, по това описание:
4. Program external EEPROM using FMCard 4 and CRD files (eg "GhostFun.crd")
If I remember correctly LMEdit has a GPrep button which loads your external EEPROM for you, ie doing the equivalent of sending GhostFun.crd.